התקשרו אלי ואשמח לייעץ, פטר   054-9988948

תהיי יפה ותשתקי – או שלא…

הדי למאר ופסנתר

,"כל בחורה יכולה להיות זוהרת. כל מה שהיא צריכה לעשות הוא לעמוד במקום ולהיראות טיפשה",  אמרה הדי למאר- האשה היפה ביותר בעולם וממציאנית מבריקה פורצת דרך. מדוע אמרה משפט מקומם זה? מה המציאה ששינה את פני ההיסטוריה? ואיך פסנתר קשור לכך?

ילדותה של הדי למאר

הדי לאמאר נולדה בשנת 1914 בוינה. אמה הייתה פסנתרנית קונצרטים מוערכת שאהבתה למוזיקה השפיעה רבות על ילדותה של הדי. ואביה היה בנקאי מוכשר שתמיד עודד את יכולות הבת הצעירה.

מגיל צעיר מאוד גילתה הדי סקרנות טבעית לעולם הטכנולוגיה והמדע. היא אהבה לפרק משחקים ומכשירים כדי להבין כיצד הם עובדים. הוריה, שזיהו את כישרונה הייחודי, עודדו אותה לפתח את סקרנותה ולעסוק בפרויקטים יצירתיים. הקשר המיוחד שלה עם הפסנתר, שהחל בשיעורים שלמדה אצל אמה, יהיה משמעותי מאוד בהמשך חייה

הקריירה ב-Hollywood

למאר התפרסמה בשנות ה-30 כשהיתה בת 18 בעיקרה בזכות הסצינה הנועזת בסרט "אקסטזי". יופיה ונוכחותה על המסך כבשו את הקהל ועד מהרה משכו את תשומת לבם של יוצריו קולנוע הוליוודיים.

לאורך שנות ה-40 וה-50 היא נחשבה ליפה שבנשות הוליווד ושיחקה בשורה של סרטים מצליחים, ביניהם "ילדת זיגפלד", "שמשון ודלילה" ו"בואי לחיות איתי", זכתה לשבחים על הופעותיה וביצרה את מקומה בהיסטוריה הקולנועית.

Hedy Lamarr

בזכות פסנתר – ההמצאה ששינתה את פני ההסטוריה

המורשת החשובה ביותר של הדי לאמאר טמונה בהמצאתה הפורצת דרך של טכנולוגיית "קפיצת התדרים". טכנולוגיה זו פותחה במהלך מלחמת העולם השנייה במטרה להבטיח תקשורת מאובטחת בין ספינות בנות הברית ולהתחמק מזיהוי על ידי כוחות האויב. בשיתוף פעולה עם המלחין ג'ורג' אנתייל, לאמאר הגתה "מערכת תקשורת סודית" שהתבססה על אופן פעולתו של פסנתר אוטומטי – למעשה המצאת טכנולוגיית קפיצת התדרים היוותה את הבסיס להתפתחות התקשורת הסלולרית, WiFi, Bluetooth וגם ה-GPS..

הרעיון פורץ הדרך להמצאתה של לאמאר נולד בעת ארוחת ערב עם בן זוגה המלחין ג'ורג' אנטיל. השניים שוחחו על מלחמת העולם השנייה שהתחוללה אז, ולאמאר שיתפה אותו ברצון שלה למצוא דרך להתאחד עם אמה שנמלטה מפני הכיבוש הנאצי. אמה של לאמאר היתה בלונדון ותיכננה לחצות את האוקיינוס האטלנטי והרצון של לאמאר להפחית את הסיכונים הכרוכים במסע של אמא הוביל אותה להמצאה.

כשלאמאר נזכרה בתלונה שהעלה בעלה הקודם, פריץ מנדל, על הקלות שבה הצבא הגרמני מצליח לשבש את אותות הרדיו המכוונים את טילי הטורפדו האמריקאים.היא תהתה בקול מה היה קורה אם ניתן היה לשנות את תדר ההנחיה של הטיל לאחר שכבר שוגר מהצוללת, כשהוא באוויר. היא טענה שזה היה מקשה על האויב הגרמני לשבש את האותות.

אנטיל, בן זוגה, התלהב מהרעיון וקישר אותו לקונצרט עם פסנתר כנף אוטומטי שהיה מעורב בו כעשרים שנה קודם לכן. בקונצרט זה, פסנתר ניגן "באופן אוטומטי" כשגליל נייר שלט על המקשים מרחוק. השניים המשיכו לפתח את הרעיון שלפיו משדר הרדיו ישנה תדרים כאשר הטיל שנורה יחליף תדרים בהתאם. בשנת 1941, בסיוע מומחה אלקטרוניקה, הם רשמו את הרעיון כפטנט – הישג מרשים למי שחסרו הכשרה פורמלית במדעים ולא סיימו אפילו לימודי תיכון.

המצאתם הגאונית של "קפיצת התדרים" היוותה בסיס להתקדמות מערכות תקשורת אלחוטיות מודרניות כגון WiFi, Bluetooth וגם ה-GPS. כך, רעיון שעלה בשיחה אגב בארוחת ערב, הפך להמצאה משמעותית שהשפיעה על העולם.

הדי לאמאר השפיעה על ייצוג נשים בכמה דרכים:

שבירת סטריאוטיפים

הקריירה של לאמאר אתגרה את הסטריאוטיפים המסורתיים של נשים בהוליווד. היא גילמה דמויות נשיות חזקות, אינטליגנטיות ורב גוניות, והציגה נשים כיותר מסתם תחומי עניין רומנטיים או תפקידי משנה.

לאמאר היתה אחת הנשים הראשונות שהעזו להפיק בעצמן סרטים בתעשיית הסרטים האמריקאית שנוהלה על ידי גברים.

רוח יזמית 

מעורבותה בהמצאת טכנולוגיית דילוג התדרים במהלך מלחמת העולם השנייה הדגישה את יכולתה האינטלקטואלית ואת רוח היזמות שלה, והוכיחה שנשים יכולות להצטיין בתחומים שנשלטים באופן מסורתי על ידי גברים.

השראה לדורות הבאים

ההישגים של למאר היוו השראה לאינספור נשים להמשיך בקריירה בתחומי (מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה). הסיפור שלה היווה דוגמה לכך שנשים יכולות לתרום תרומה משמעותית לטכנולוגיה ולחדשנות. בימינו אנו אני מקווה שזה ברור מאליו ואין צורך להזכיר זאת.

הסברה למען זכויות נשים

למרות שלא היו קולניים כמו חלק מהפעילים האחרים, פעולותיה ובחירותיה של למאר בקריירה שלה ערערו על נורמות חברתיות ותרמו לשיחה הרחבה יותר על זכויות נשים וייצוג במקום העבודה.

הציטוט המיוחס ללאמאר "כל בחורה יכולה להיות זוהרת. כל מה שאתה צריך לעשות הוא לעמוד במקום לעפעף בעיניים ולהיראות טיפשה" מבטא את תסכולה מהתפיסות המוגבלות וחסרות העומק על יופי נשי שרווחו בהוליווד ובחברה באותה תקופה.

דבריה מבטאים את כמיהתה שנשים יוערכו לא רק על פי מראה הגוף, אלא גם בזכות יכולותיהן השכליות, כישרונותיהן היצירתיים ותרומתן המשמעותית לחברה. לאמאר שאפה להרחיב את התפיסות המקובלות של יופי אצל נשים ולהביא לראייה מעמיקה ומכבדת יותר של הערכים הפנימיים.

המשפט המפורסם הזה של לאמאר הפך לציטוט מצונזר בהוליווד ומשמש כתזכורת לחשיבות ההכרה בתרומות ייחודיות של נשים מעבר לסטנדרטים חיצוניים של יופי גוף בלבד. זו הייתה קריאת התיגר שלה לפרוץ גבולות מגדריים מקובלים ולקדם ייצוג ראוי של נשים על מסכי הקולנוע ומעבר להם

בסך הכל, ההשפעה של הדי למאר על ייצוג הנשים התרחבה מעבר למסך הכסף, והותירה מורשת מתמשכת של העצמה והשראה לדורות הבאים.

הסיפור של הדי למאר הוא עדות לכוחם של אינטלקט, יצירתיות והתמדה. היא הצליחה להביא לידי ביטוי את הידע בתחומים השונים שרכשה (כגון נגינתה בפסנתר) אשר היווה את הבסיס לחשיבה חדשנית ופורצת דרך.  היא ניפצה סטריאוטיפים, התריסה בציפיות והותירה חותם בל יימחה על העולם.

פוסטים קשורים

Top
whatsapp
דילוג לתוכן dana