פסנתר חשמלי או פסנתר אקוסטי?

עומדים בפני קניית פסנתר ומתלבטים איזה פסנתר לקנות פסנתר אקוסטי או פסנתר חשמלי? בסוף המאמר יהיה לכם את כל הידע הדרוש לביצוע ההחלטה.
לפני הכל – הסבר קצר על סוגי הפסנתרים :
- פסנתר חשמלי נייד – פסנתר ללא רגליים, קל לניידו ממקום למקום. דורש רכישת סטנד.
פסנתר חשמלי נייד
- פסנתר רהיט – פסנתר חשמלי עם רגליים. מגיע עם/בלי מכסה לקלידים. מגיע עם 3 פדאלים.

פסנתר חשמלי רהיט
- פסנתר אקוסטי – הפסנתר הקלאסי, ללא מנגנון חשמלי. הפסנתרים הקלאסיים יכולים להגיע עם או בלי גלגלים, עם 2 או 3 פדלים ובגבהים שונים.

פסנתר אקוסטי
- פסנתר סיילנט – פסנתר אקוסטי ובו מערכת סיילנט חשמלית. כשהמערכת כבויה, הפסנתר הוא פסנתר אקוסטי לכל דבר, וכשמפעילים אותה הפטישים עוצרים לפני הפגיעה במיתר וכך הצליל לא נשמע לסובבים אך הנגן שמחובר לאוזניות יכול להינות מנגינה על הדבר האמיתי עם התחושה האמיתית של פסנתר בזמן שהוא שומע באוזניות את הדגימות שהוקלטו על המערכת הממוחשבת.

פסנתר סיילנט
ההבדלים בין פסנתר חשמלי לפסנתר אקוסטי:
איכות הצליל והמגע:
אני עוד לא מכיר פסנתר חשמלי שהגיע באיכותו לרמה של פסנתר אקוסטי. כמובן שבשנים האחרונות איכות הפסנתרים החשמליים עלתה אך אוזן מוסיקלית תדע להבחין בהבדל. בפסנתר אקוסטי הצליל הוא הוא צליל אמיתי המופק מתוך תיבת התהודה כשהפתיש מכה על המיתר. לנגן יש יכולת שליטה גבוהה על משך הרעד ועוצמת הצליל, אפשרויות אשר מקנות עומק ואיכות לנגינה שאף פסנתרן מקצועי לא יוותר עליהם.
רצינות:
לילד, במיוחד בשנות לימודיו הראשונות, חשוב מאוד לשבת ולנגן על כלי נגינה אמיתי. זה מעביר לו תחושה של רצינות. מהנסיון שלי של שנים, לילדים שמתחילים לנגן על פסנתר חשמלי ולא אקוסטי יש נטיה לפרוש מהר מאוד מהלימודים. כלי נגינה אמיתי מעביר תחושה של הדרת כבוד בעוד שכלי נגינה חשמלי מתקשר לעוד גימיק אלקטרוני אשר מעורר הרבה התלהבות אך לזמן קצר מאוד. בגלל המצב הזה, רוב המורים לפסנתר לא ממליצים להתחיל למוד על פסנתר חשמלי.
ניידות:
פסנתר אקוסטי ופסנתר רהיט (פסנתר חשמלי עם בסיס עץ) אינם מיועד לזוז ממקומם, בעוד שפסנתר נייד נועד לצורך מטרה זו.
אין ספק שנוח בהרבה לשבת ולנגן על פסנתר נייח (אקוסטי או רהיט) מאשר על פסנתר נייד היות והוא יציב מאוד והפלדים מחוברים לבסיס העץ, בעוד שפסנתר נייד עומד על סטנד והפדל מונח על הרצפה ויכול לזוז במהלך הנגינה. פסנתר נייד נועד לנגנים אשר מניידים את הפסנתר הרבה ממקום למקום (להקלטות, להופעות, סטודנטים) אם אין לכם צורך בניידות, אני ממליץ לא להתפשר ולבחון אפשרות של פסנתר נייח. מה עוד שלרוב הפסנתרים האקוסטיים יש גלגלים ולאלו שאין, ניתן להתקין כאלו בעלות לא גבוהה ואז בהחלט ניתן לגלגל אותם בקלות בחדר (על מנת לשטוף או לטאטא מאחוריהם).
עלויות:
בגדול, פסנתרים חשמליים ניידים חדשים מתחילים ב-3,000 ש"ח, בעוד שפסנתרים נייחים (פסנתרים יד שניה אקוסטיים ופסנתרי רהיט) מתחילים ב-5,000 ש"ח. חשוב לי לציין שהמחירים מתייחסים לפסנתרים איכותיים ברמה הבסיסית ביותר.
כמובן שלכל אחד יש תקציב ויכולות משלו – רק חשוב שלפני שעושים החלטה לקחת בחשבון את הדברים הבאים:
- השכרת פסנתר – אם הייתם רוצים שהילד ילמד נגינה על פסנתר אקוסטי אבל עלות כזו היא גבוהה מידי עבורכם בשביל להשקיע בתחביב שייתכן ויחלוף תוך מספר חודשים, יש אפשרות של השכרת פסנתר. אם בוחרים באופציה הזו ורואים בהמשך שהילד כן רציני ומתמיד בנגינה ומעוניינים לרכוש את הפסנתר המושכר, עלות חצי שנת שכירות מתקזזת ממחיר הפסנתר.
- איכות הנגינה לאורך שנים – פסנתר שנכנס הביתה נכנס לשנים רבות, אחרי שקניתם כבר פסנתר, לא תרצו בהמשך להשקיע שוב בקניית פסנתר איכותי יותר. כך שיכול להיווצר מצב בו הילד התקדם אך לא זכה להינות מאיכות נגינה וצליל כל השנים.
- תחזוקה שנתית – פסנתר אקוסטי יש לכוון פעם בשנה בעלות ממוצעת של 380 ש"ח, בעוד שלפסנתר חשמלי אין עלויות תחזוקה. מצד שני פסנתרים אקוסטיים אשר מכוונים פעם בשנה ומתוחזקים כראוי אינם נוטים להתקלקל, בעוד שפסנתרים חשמליים, כמו כל המוצרים החשמליים יכולים להפתיע – להחזיק מעמד שנים או להתקלקל אחרי שנה. אני יכול לספר מנסיוני שהמוצר שמגיע בתדירות הגבוהה ביותר למעבדה שלנו לצורך תיקונים הוא הפסנתר החשמלי. קחו לתשומת ליבכם שפסנתר אקוסטי מקבל בין 10-15 שנות אחריות, בעוד שפסנתר חשמלי שנה אחת בלבד.
- שמירת ערך – בהנחה שגם הפסנתר החשמלי וגם הפסנתר האקוסטי הינם שמורים ובמצב טוב, פסנתר חשמלי, כמו כל מוצר חשמלי יורד בערכו כל שנה באחוזים גדולים. בעוד שלפסנתר אקוסטי הנועד להחזיק גם 150 שנה אין ירידת ערך שנתית – אם הוא עמד בתנאים טובים, היה ברמת שימוש סבירה ולא ניזוק חיצונית לא אמורה להיות לו ירידת ערך כלל.
נגינה בשקט:
כמובן שכל פסנתר חשמלי ניתן לחבר לאוזניות ולנגן בכל שעה מבלי להפריע לסובבים. בכדי לפתור את בעית הרעש בפסנתרים האקוסטיים הוסיפו במהלך השנים את הפדל האמצעי אשר לחיצה עליו מורידה חתיכת לבד אשר מפרידה בין הפתישים למיתרים ובעצם מחלישה מאוד את עוצמת הצליל. אך מי שמעוניין בהשתקה מוחלטת של הצליל אך מבלי לוותר על חווית הנגינה בפסנתר אקוסטי, יבחר בוודאי ב- Silent Piano (הפסנתר השקט) שזהו בעצם פסנתר אקוסטי לכל דבר, אך כשלוחצים בו על הפדל האמצעי מפעילים את מערכת הסיילנט החשמלית וניתן לנגן עליו עם אוזניות ולהינות מתחושה אמיתית של פסנתר.
יכולות אלקטרוניות:
לפסנתרים חשמליים יש יכולות אלקטרוניות שונות : מקצבים, צלילים שונים, אפקטים, פיצול מקלדת, הקלטה, חיבור מידי, כרטיס זיכרון ועוד. היכולות האלו הן חשובות מאוד לנגנים מקצועיים שמעוניינים לקחת את הפסנתר להקלטות או להופעות, אך הן אינן נדרשות לתלמידי פסנתר מתחילים. אני גם אחמיר ואומר שהיכולות האלו אינן רצויות לתלמידי פסנתר מתחילים, הן מסיחות את הדעת מהלימוד והנגינה וברגע שההתלהבות מהפונקציות השונות יורדת, כך גם הרצון להשקיע וללמוד.
כמובן שהשילוב המוצלח ביותר בין השניים, בו הנגן יכול להנות מכל העולמות, הוא פסנתר הסיילנט – המשלב בין פסנתר אקוסטי לפסנתר חשמלי עם יכולות שונות בהתאם למודול האלקטרוני המותקן עליו.
לסיכום, ניסיתי לעשות מאמר אובייקטיבי על הבחירה שבין פסנתר אקוסטי לחשמלי. אך מאחר ואני מוסיקאי, מורה ומכוון פסנתרים הדעה שלי אשר התגבשה מתוך שנים של נסיון – היא ברורה וניכרת לאורך כל המאמר, פסנתרים חשמליים אינם מיועדים לתלמידים לפסנתר. אם יש ביכולתכם אפשרות לרכוש או להשכיר פסנתר אקוסטי זו תהיה הבחירה הנבונה והנכונה ביותר עבור ילדכם.