מפגשים מוסיקליים: יוגה ומוזיקה
הקדמה – מהם מפגשים מוסיקליים?
מפגשים מוסיקליים הינם סדרה של ראיונות עם בעלי מקצוע ואנשים מעניינים המשלבים מוסיקה כמרכיב מהותי בעיסוקם ושגרת יומם.
מאת: קרן גרויסמן
בנוף קסום של הגליל הטובל בסגול ואדום של תורמוסים וכלניות נמצא הסטודיו של עמי נתן גרוסמן (שעל אף שם המשפחה הדומה, אין בינינו שום קרבה משפחתית). עמי הוא איש שחוויה צרופה לפגוש בו – מורה ומטפל המשלב לשם כך יוגה ומוסיקה.
מה הקשר בין יוגה למוסיקה?
לפי נדא-יוגה היקום האנרגטי נברא באמצעות צליל, ובפרט הצליל "אום", ולכן בהיווצר מצב אנרגטי בלתי רצוי כגון חולשה, קיפאון וכו' ניתן ואף מומלץ להתמקד בטיפול על ידי צלילים. הניגון משפיע על כל הרמות של ההוויה האנושית – התודעתית, החושית והאנרגטית. בדומה לנשימות ביוגה, הניגון מכוון את התודעה למצב של זרימה ופתיחות, מעניק חום ונועם ברובד החושי והרגשי ומזין את כל גוף והמחשבה באנרגיה חדשה.
איך השילוב של יוגה ומוזיקה עובד ועוזר בפועל?
כבר אמרו חכמנו "חיים ומוות ביד הלשון" – ואני סבור כי הם התכוונו לא רק למילים כשלעצמן כי אם לצלילים הנושאים מילים אלה. מילים הן תבניות שמגדירות את התופעה (אדם גבוה, עלה ירוק) ולכן סוגרות את התפיסה האנושית. הצלילים, לא ממסגרים דבר, מאפשרים למחשבות לנוע בעקבות הניגון ומסייעים לפתוח את התודעה האנושית. כלומר, הטון בו נאמרת המילה מקבלת משמעות ולאו דווקא תוכן המילה עצמה. לדוגמה "תעשה מה שאתה רוצה…" עם הטון מועברת הכוונה.
אני משתמש בכלים ייחודיים, כלים מוזיקליים שונים שנבנו במיוחד עבורי. לדוגמה, כלי עברי עוד מימי התנ"ך- הנבל. הנבל שלי הוא בעל שלוש אוקטבות מכוון לתדר של 432 הרץ ומייצג את יסוד המים. הנגינה עליו מזכירה לעתים תנועה של אויר וזרימת הנחל. ובדומה לנחל שיש לו ערוץ וכיוון, גם אני לרוב מלווה את נגינתי בשירה שיש בה כוונה ומטרתה לעורר את תודעת המאזין. ולהביא אותו למצב של זרימה ופתיחות ולהתניע מחדש את כוחות ההשראה, החיזוק והבריאות הגלומים בו.
ומה אמור להתרחש בזמן המפגש?
יש קשר תבניתי מובהק בין השפה של המוזיקה לבין שפת היוגה. העולם המוזיקלי בנוי מ-7 צלילים וגוף האדם מ-7 צ'אקרות שהם מרכזים אנרגטיים בסיסיים (למעשה יש עוד מרכזים, אך אלו השבעה הם העיקריים). ההתאמה הזאת מאפשרת השפעה הדדית ואיחוד מחודש של החלקים השונים באדם. אנחנו שומעים לא רק באוזניים כי אם כל הגוף שלנו שומע. וכשאני מקרב את כלי הנגינה אל הגוף, הגוף נכנס לקשב ומגיב בניקוי ופתיחה של ערוצים אנרגטיים והמטופל נעשה רגוע וחיוני יותר.
למעשה, בזמן המפגש, אני משלב תרגילי נשימה, הרפיה ומדיטציה עם אימון קולי וצלילי מרומם וייחודי שעוזר בשחרור מתחים. לעתים מתקיימת גם שיחה/הרצאה על נושאים שונים במטרה לגעת במבקש השירות בצורה עמוקה ככל הניתן ולהניע לאימוץ אורך חיים בריא יותר.
האם כולם מקבלים את אותם התכנים במפגש?
בהדרכה אני בעיקר אינטואיטיבי – כלומר מקשיב למצב הקיים של האדם אתו אני עובד, במטרה לאפשר תמורה חיובית ואוטונומיה אישית. אם לפי הבדיקה שלי אני מזהה שהמטופל למשל יותר מכל זקוק ליציבות וצמיחה, אגש אליו דרך תוף אינדיאני המייצג את יסוד האדמה. הצלילים הקצביים מחזקים את ה"גזע" של המטופל, מעצימים את האחיזה שלו בקרקע ובמציאות. אך אין יציבות ללא גמישות ולכן אוסיף על הנגינה והקצב גם תנועה המפתחת גמישות ותגובה הולמת. אני מעודד את המטופל לנוע יחד אתי, לאפשר לכוח החיות והשמחה שבו להתפשט ולרומם את מהותו.
האם אפשר להבין כי אדם שמנגן, על פסנתר למשל, קשוב יותר לעצמו ולכן בריא יותר?
לרוב כן. למשל, אם מגיע אלי מטופל ומתאונן על מחסור באנרגיה, אנסה להבין מהו מקור הבעיה. האם זה בין היסודות הבונים את גוף האדם (כמו אדמה, אש, אוויר ומים). האם זו תוצאת ההצרה של הערוצים בהם זורמת אנרגיה של החיים. בכל מקרה, אטפל בו בכל האמצעים המקצועיים העומדים לרשותי – כוונה, צליל, תנועה וכוי. לעומת זאת אדם, שיש לו נגישות לכלי נגינה, כגון פסנתר, אדם זה חסין יותר בפני היווצרות חסרים אנרגטיים מלכתחילה. עקב מפגש תדיר עם הצלילים הוא מודע יותר להשפעתם עליו, וכך יימשך אחר הצלילים "החסרים" לו במצב בריאותו הנוכחי – יידע לנגן או להשמיע לעצמו את מה שליבו חפץ – ובכך ייטיב עם עצמו.
וכך, תוך שיחה נעימה עם עמי גרוסמן נגלה לפני עולם מרתק ומלא יופי. ואז עמי הציג לפני קערות קריסטליות אשר רישומם העצמתי והמיוחד השאיר בי רושם רב. מבחינה טכנית קערות אלה עשויות מקוורץ לבן וניתן להוסיף להן מים בהתאם לגובה הצליל שמבקשים להשמיע. על מנת להפיק צליל, יש להקיש על הקערה במקלון מיוחד ואז להמשיך ולהעביר את המקלון על גבי שפת הקערה. הצלילים הנשמעים יוצאי דופן לחלוטין, ממלאים את כל המרחב האפשרי, נמשכים ומשתלבים אחד בשני, צלולים ומהדהדים.
האם המפגש / סדנה הינם חוויה חד פעמית המסתיימת ברגע שאדם עוזב הולך לדרכו?
כל מפגש חובק בתוכו דבר חדש והינו ללא ספק חוויה ייחודית בפני עצמה, אך הוא גם המשך למפגש הקודם. לעתים נחזור על תרגילים ונושאים בכדי לייצב ולחזק את העצמאות האישית עם התכנים. אך העיקר – זו פלטפורמה להתפתחות וצמיחה הקורת מעכשיו והילך. כאן יקל לאדם להזכיר לעצמו כי הקיום הוא פשוט.
וכך, במשך שעתיים הייתי כל כולי נתונה בחוויה ייחודית במינה – נשמתי נשימות עמוקות, נפתחתי לצלילים, התמסרתי לתנועה והקשבתי למשפטים מכוונים המזמינים בריאות, הרמוניה וחדווה למלא ביתר שאת את חיי. וכשיצאתי ושוב פגשתי בנוף הגלילי הקסום, הרגשתי כי החוויה עודה מהדהדת בי לטובה ולנועם.
אודות עמי נתן גרוסמן:
עמי נתן גרוסמן, חונך ומדריך לאורח חיים בריא ואחדות פנימית. מנחה קבוצות סדנאות והרצאות לפרטיים, לעמותות ולחברות. עובד עם קשת גילאים רחבה (12-104) עם ובלי מוגבלויות שונות.
17 שנים חוקר, לומד ומוסמך במסורות חיים שונות: יוגה (מגוון שיטות וזרמים), קונג-פו (הנמר), ויפאסנה וזן בודהיזם, רייקי, איור-וודה (רפואה הודית), שמאניזם (רפואת השבטים), מהות היהדות וצלילים מרפאים.
ליצירת קשר עם עמי גרוסמן: 052-4888895 | אי מייל yogami5@gmail.com