התקשרו אלי ואשמח לייעץ, פטר   054-9988948

ללמוד פסנתר ג'אז

השכרת פסנתר כנף

להלן כתבת אורח נפלאה של אופיר טל – מורה לפסנתר ג׳אז, מוזיקה קלה ועיבודים. תהנו.

על סגנון הג'אז ואפשרויות השילוב עם סגנונות מוסיקה שונים

נגינת פסנתר ג׳אז דורשת שילוב מיומנויות הקצב, תיאוריה, שמיעה, יכולות ביצוע והבנה של מגוון תחומים. כיום ג׳אז היא מילה מאוד כוללת לערב רב של סגנונות, לא רק מקצב הסווינג הוא המזוהה עם הג׳אז. כמוזיקה שתמיד מתפתחת הג׳אז לא פסח על כל מה שנקרה בדרכו.

בתחילת הדרך הצטרפו המקצבים הלטיניים כדוגמת הבוסנובה של המלחין קרלוס ג׳ובים ומקצבים נוספים מדרום אמריקה כגון הסמבה, הסלסה וכד׳.

מאוחר יותר הצטרף הרוק ומשם התפתח הפיוז׳ן. למשל: צ׳יק קוריאה עם Return To Forever, ג׳ו זווינול עם Weather Report.

מוזיקה קלאסית, הבסיס למוזיקה המודרנית המערבית השתלבה גם כן עם הפסנתרן ז׳ק לוסיא בקטעי באך המשולבים עם אלתור ומעובדים לטריו ג׳אז.

אסיד ג'אז, מוזיקה אלקטרונית, ראפ, טריפ-הופ וטראנס מלאים בחומרים מעולם הג׳אז אם בסימפולים (sample) או נגינת חיה.

אלו הן דוגמאות ספורות לשילובים ואפשרויות הקיימות במוזיקה המכונה ג׳אז.

ייחודיות שיעורי פסנתר בסגנון הג'אז

בשיעורי פסנתר ג׳אז נחשפים אנו לעולמות אלו, טועמים אותם, מנגנים, לומדים, נהנים ובעיקר משתמשים במגוון הרחב של האפשרויות שלמדנו בכדי ליצור משהו משל עצמנו.

בנגינת פסנתר הג׳אז אנו נדרשים להקשבה יתרה, ניתוח מצב בזמן אמת ותגובה מהירה ל"הפתעות" והשינויים שקורים בזמן האלתור.

הצורך בידע תיאורטי נרחב למימוש נגינת פסנתר הג׳אז במתכונתו העכשווי (שילוב של ריבוי הסגנונות הקיימים / פיתוח סגנון חדש ואישי) יקנה לנו כלים שימושיים גם למטלות מוזיקליות נוספות לדוגמא: כל פסנתרן ג׳אז ידע ללוות זמר או זמרת, לנגן בהרכב מוזיקה קלה (רוק, ריגאי, פאנק וכד׳), להצטרף להפקות, ואף לכתוב עיבודים ופלייבקים.

נגינה בסגנון הג׳אז היא בעצם עיבוד בזמן אמת ליצירות אותן אנו מנגנים. פריסת הוויסינג (voicing) היא בעצם כמו מרקם של תזמורת ביגבנד. ליווי עם פסנתר סולו ותדרוש מאיתנו לנגן מהלכי בס (walking bass). בזמן האלתור נחקה את כלי הנשיפה. בהפקות ומוזיקה פופלארית ננגן לרוב קלידים שם נחקה או נכפיל תזמורת מתרים / כלי נשיפה ואפילו מקהלה.

לימודי נגינה בפסנתר מעשירים את הנפש, מחזקים הקורדינאציה, ומשפרים את הזיכרון. המוזיקה והפסנתר במיוחד מחזקים יכולות אילו. אני מאמין שכל אחד יכול לנגן ובכל גיל. שיעורי פסנתר בצורה קצת אחרת לימוד חוויתי וכיף דרכו נלמד לנגן – וגם נצליח.

על מה לשים לב כשבוחרים מורה לפסנתר בסגנון ג'אז ?

  • קודם כל החיבור האנושי. שיעורי מוזיקה הינם כמעט השיעורים היחידים בהם נמצאים אחד על אחד עם אדם זר, לא משפחה או חבר לזמן ממושך. ולכן החיבור חשוב מאוד, ובהמשך יתרום ללימודי הנגינה.
  • העניין השני, הוא המורה. בג'אז מקובל להחליף מורים מידי פעם לכל מורה יש משהו אחר לתת. כמובן אם למורה יש ניסיון, תעודה והמלצות זה רק מועיל.
  • דבר אחרון תנאי הלימודים, המקום משפיע מאוד על האווירה והרצון ללמוד. שיעורי פסנתר ג'אז עדיף לקחת במקום בו אפשר לנגן עם עוד אנשים (זה חלק מהמוזיקה) ו/או אמצעים להשמעת מוזיקה ונגינה עם ליווי.

פוסטים קשורים

Top
whatsapp
דילוג לתוכן dana