טיפול בפסנתר – 6 טיפים לתחזוקה נכונה
קניתם פסנתר ממיטב כספכם, עכשיו כדאי שתדעו כיצד לטפל בו, כי טיפול נכון הוא זה הקובע בסופו של דבר כמה שנים יחזיק הפסנתר.
יישום הטיפים יעזור לכם לשמור על הפסנתר שנים רבות
טיפ 1 : הובלת פסנתרים
הובלת פסנתר ממקום למקום חייבת להיעשות ע"י חברת הובלה מקצועית. כלומר, ע"י חברת הובלה שמתמחה בהובלת פסנתרים! אחרת הפסנתר יכול להינזק באופן בלתי הפיך.
במידה והפסנתר שלכם נמצא באחריות, ברגע שהובלתם את הפסנתר באופן עצמאי וללא תיאום עם החנות ממנה קניתם את הפסנתר, האחריות על הפסנתר מתבטלת.
אם אתם מעוניינים להוביל פסנתר ממקום למקום ולחסוך בעלויות ההובלה, אני ממליץ לפנות לחנות המוכרת פסנתרים ולבקש שתכניס את ההובלה שלכם יחד עם שאר ההובלות שלה. מדוע? היות וחנות מקבלת מחירי הובלה מיוחדים וזולים יותר מאשר תקבלו אתם אם תפנו באופן עצמאי.
טיפ 2 : בחירת מיקום הפסנתר בבית
חום ולחות הם הגורמים המזיקים ביותר למצב הכיוון של הפסנתר והמצב המכאני שלו. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהפסנתר עשוי מעץ, הלחות גורמת לעץ להתרחב והחום גורם לו להתייבש ולהצטמק.
המקום האידיאלי להעמיד בו את הפסנתר הוא במקום ללא שינויי טמפ' קיצוניים:
- צמוד לקיר פנימי
- רחוק מהחלון
- רחוק מדלת נפתחת
- רחוק מהמזגן
- רחוק ממקור חימום.
טיפ 3 : כיוון פסנתר בזמן
כיוון פסנתר היא פעולה שמבצע מכוון פסנתרים בה הוא משנה את מתח המיתרים, כך שיופק צליל נקי ומדויק מהפסנתר.
הפסנתר הינו כלי מאוד עדין העשוי ברובו מעץ ועל כן הינו מושפע מאוד מלחות. באופן טבעי העץ מתרחב בחום ומתכווץ בקור. בתום שנה קלנדרית נוצר מצב בו העץ מתכווץ יותר מאשר מתרחב ולכן מתח המיתרים יורד בין אם מנגנים על הפסנתר או בין אם לאו.
כיוון פסנתר לפחות פעם בשנה שומר על מתח מיתרים בגובה נכון וזה מספק יציבות לפסנתר והוזלת עלויות לטווח הארוך
טיפ 4 : ניקיון הפסנתר
מומלץ לנקות את גוף הפסנתר ואת הקלידים אחת לשבוע. בשלב הראשון השתמשו במברשת רכה להסרת האבק. לאחר הסרת האבק, השתמשו במטלית מיקרופייבר רכה ויבשה לנקיון והברקת הפסנתר. אם ישנם מקומות בגוף הפסנתר שאתם מתקשים לנקותם ניתן להשתמש בספריי הברקה לעץ. יש לרסס את המקום ממרחק של 30 ס"מ, לשפשף בעדינות ולייבש אותו מיד.
עדיף שלא להשתמש במים, אך אם אתם מוכרחים, אל תשפכו מים ישירות על הפסנתר! הרטיבו קלות את המטלית, נגבו את האזור המלוכלך ויבשו במהירות. אם ישנם כתמי שומן על הקלידים, הרטיבו מעט את המטלית במים עם סבון כלים והשאירו אותה לחה ולא רטובה. אסור שמים יזלו בין קלידי הפסנתר. לאחר הסרת הלכלוך יבשו במהירות.
מומלץ פעם ב 3-4 שנים להזמין מכוון שיעשה נקיון יסודי לפסנתר הכולל פרוק כללי של המנגנון והקלידים.
נגנו על הפסנתר! שימוש תדיר בפסנתר מונע הצטברות אבק ומעכב הופעת חלודה – והרי זוהי הסיבה לשמה קניתם את הפסנתר, הלוא כן?
טיפ 5: דברים שאסור לעשות!!!
- אל תנסו לתקן בעצמכם את המכאניקה הפנימית. בניסיונכם לתקן, קרוב לוודאי שתזיקו לפסנתר, והנזק שתחוללו יכול לעלות יותר מהמחיר אותו ניסיתם לחסוך.
- אל תרססו את בתוך הפסנתר בספריי להדברת מזיקים ואל תכניסו לתוכו כדורי נפטלין (להדברת עש). אם החלטתם בכל זאת לרסס, חשוב להימנע ממגע בין הריסוס לחלקים מתכתיים.
- אל תשימו על הפסנתר משקאות או כד עם פרחים. אם הנוזלים ישפכו על הפסנתר, הם יכולים לגרום לחלקים המתכתיים בפסנתר להחליד ולחלקים מעץ להתקלקל.
- אל תזיזו פסנתר ללא גלגלים (או עם גלגלים פגומים) לבדכם. אם בכל זאת החלטתם להזיז את הפסנתר, אנא.. הקפד על הוראות הבטיחות הבאות:
העזרו באנשים נוספים.
תכננו מראש לאן ברצונכם להעביר את הפסנתר.
קבעו מראש מי מבינכם מוביל ונותן הוראות
אל תדחפו את הפסנתר, אלא הרימו אותו לאט ובזהירות והעבירו אותו למקום הרצוי.
הקפידו לתקשר ביניכם באופן חזק וברור כל זמן הזזת הפסנתר.
נשמע מסובך ומסוכן?
בצדק. הקלו על עצמכם והתקינו גלגלים. כך תוכלו להזיז את הפסנתר ממקום למקום ללא כל קושי. - אל תאכלו בעת הנגינה. גרגרים יכולים ליפול בין הקלידים ולפגוע בתנועתם, ניקיון הקלידים ע"י מכוון יפתור את הבעיה אך מדובר בעלויות שהיה ניתן לחסוך.
טיפ 6: נעילת הפסנתר
אני ממליץ על נעילת הפסנתר רק כאשר הפסנתר נמצא במקום ללא השגחה והנעילה שלו תגן עליו מפגיעה.
לעיתים לפסנתר יש מנעול מובנה. אני ממליץ שלא לנעול את הפסנתר. פסנתר שנמצא בבית אין לו שום סכנה בשימוש סביר, נגינה של ילדים עליו לא תזיק לו. אך מצד שני יש סכנה באיבוד המפתח ומצב זה לא נעים כלל וכלל. אם אתם רוצים לנעול את הפסנתר כדי להגן על אצבעות הילדים מפני טריקה של המקלדת, יש לכך פטנט מיוחד ואין סיבה לנעול את הפסנתר- מנגנון השהייה למקלדת הפסנתר. מנגנון זה מאט מאוד את סגירת המכסה ומאפשר לו להסגר בשקט וברכות
מנגנון השהייה מגן על אצבעות ילדיכם מסכנת הנפילה של מכסה המקלדת עליהן ומספק
הגנה על הפסנתר מזעזועים ונזקים שנגרמים עקב נפילת המכסה בחוזקה.
עוד על מנגנון השהייה למקלדת הפסנתר
במידה וכן החלטתם לנעול את הפסנתר, נעלו את מקלדת הפסנתר עם מנעול חיצוני ולא פנימי. במקרה כזה, אם מפתח נאבד אין סכנה שיגרם נזק לפסנתר בפריצת המנעול.

מנעול לפסנתר